tiistai 21. toukokuuta 2013

Punonta

Tekniikkana punonta maailman laajuinen. Eri maiden punonnat eroavat suuresti materiaaleiltaan, jokaisessa maassa käytetään oman maan materiaaleja joita on helposti saatavilla. 

Perusidea on se, että jotain, mikä toimii loimina, ja jotain mitä kudotaan, punotaan, pujotellaan loimien lomaan. Niin loimet kuin kuteetkin voivat olla melkein mitä tahansa, jäykkää tai notkeaa pitkulaista materiaalia. 

Omana kokeiluna tein palttinasidoksisen punotun paperikorin. Materiaaliksi valitsin vanhat julisteet, joille ei enää ollut käyttöä (sillä eihän niitä kaikkia voi säilyttää). Materiaali oli aika jäykkää, mutta muotoutui hyvin. 

Koulumaailmaan tämä sopisi myös mainiosti. Jokainen voisi laittaa omaan koriinsaa omat suosikkinsa ja idolinsa. Omasta koristani löytyy Apulanta ja The 69 Eyes aivan sulassa sovussa, molemmat nuoruuden suosikkeja.


Punontaan liityen käsityön ja kotitalouden yhteistyöprojekti maahanmuttajien kanssa oli oikein sopiva. Punontaa löytyy monista maista ja tekniikka voi olla tuttu joillekin. Vaikka yhteistä kieltä ei olisi käsien kautta pystyy vahvasti kommunikoimaan muiden kanssa.

Teimme paperikoreja sekä pöytätabletteja kierrätysmateriaaleista. Käytimme yksinkertaista palttina sidosta. Tablettien mallikappaleessa on hyödynnetty viime kevään Kirjonta kurssilta opittua Meshwork-tekniikkaa, jossa palojen loimen ja kuteen reunat eivät ole suoria, sidos on kuitenkin palttina.


Olen aiemminkin ollut tekemisissä maahanmuuttajien kanssa opetusmielessä. Mutta nyt suurena erona huomasin kuinka paljon vähemmän nyt nämä ihmiset puhuivat, kuin he joiden kanssa olin aiemmin ollut tekemisissä. Oliko syynä kulttuurillinen ero tai Suomessa olon aika tai täysin vieraiden ''vierastaminen''.


http://www.kaspaikka.fi/keke/kahvikassit/
http://www.kierratyskeskus.fi/kadentaitopalvelu_napra/askarteluopas_luonnonvarojen_saastajalle/perustekniikoita/punonta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti