perjantai 25. tammikuuta 2013

Lautanauha

Lautanauhat on tunnettuja pinnan silmukkamaisista punossarjoista. Lautapaloilla kudonta on vanhimpia tunnettuja käsityötaitoja, historia ulottuu vuosituhansien taakse Euroopan nuoremman kivikauden sveitsiläisten paalukylien aikaan sekä muinaisen Egyptin kulttuuriin. Suomesta vanhin tunnettu näyte on 500-luvulta eli kansainvaelluksen ajalta Huittisten Nanhian kalmistolöydön kangasnäytteistä.
(Viivi Merisalo, Nauhoja, 1978)

Lautanauhojen teko oli kadota kokonaan muiden nauhatekniikoiden syrjäyttäessä sen.
 (Karisto, M. Lautanauhat. Suunnittelu ja kutominen. 2010)
Lautanauhoissa tuntuu kuitenkin olevan ennemmän mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja kuin pirtanauhassa.

Lautanauhaa tehdessä viriö muodostuu, kun lautoja kierretään. Kuvioita muodostuu jo sillä kun lautojen kiertosuuntaa vaihtaa tai kiertää enemmän kuin yhden sivun verran. Pirtanauhaan verrattuna lautanauhan tekeminen on haasteellisempaa, hahmottaminen on vaikeampaa.


Koulussa lautanauhoja on helppo tehdä. Välineet on kätevä valmistaa kierrätysmateriaaleista, esimerkiksi maitotölkistä. Mutta kärsivällisyyttä tämä tekniikka vaatii, sillä itsellä ainakin meni aikaa ennenkuin hahmotti kuinka kuvio muodostuu ja kuinka kannattaa tehdä.

Omana sovelluksena suunnittelin kenkännauhat. Piristystä vanhoihin kenkiin. Kokeiluni tein villalangasta, mutta oikeat nauhat kannattaisi tehdä ohuesta puuvillalangasta. Halusin selkeät raidat ja valitsin väreiksi omat lempivärini, joita varmasti käytän kurssin aikana usein.



Sivuhuomiona sanoisin että on hankala yrittää tehdä lautanauhaa, jos naapurissa on meneillään äänekäs remontti.


Blogi, jossa on monta mielenkiintoista lautanauhamallia.
http://lankadontti.fi/wordpress/



 Karisto, M. Lautanauhat. Suunnittelu ja kutominen. 2010.
 Viivi Merisalo, Nauhoja, 1978

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti