Kaikilla neulekoneilla voidaan neuloa ainakin sileää neulosta.
Neulekoneet eroavat toisistaan sen mukaan, miten paksuja lankoja koneilla voi neuloa, millaisia muita neuloksia, sileän neuleen lisäksi, niillä voidaan neuloa sekä miten neulosmallit valitaan tai ohjelmoidaan.
Itsestä tuntui hieman huijaukselta neuloa koneella, neulosta syntyy vauhdilla, kun vain liikuttaa kelkkaa edestakaisin. Itselle ehkä valmislopputulos ei ole neulonnassa se tärkein, vaan se käsillä tekeminen. Mutta on koneneulonnassa omat puolensa ja neuletta voi kyllä varioida.
Itselle tuntui silmukanpituuden valinta olevan vaikeaa, monta kertaa sai vaihdella ennen kuin löytyi oikea. Liian pienellä pituudella neulekone kärsii, mutta liian pitkä voi olla harkittua. Niin sanotusti liian pitkällä silmukan pituudella voi saada löysähköä ja pehmeää neulosta.
Tyhjää kelkkaa ei kannatta vetää työn yli (ellei se ole tarkoituksellista), sillä neule putoaa silloin koneesta. Myöskään väsyneenä ei kannata langoittaa konetta, sillä joskus saattaa epähuomioissa langoittaa koneen väärinperin, tällöin kelkka ei kulje silmukoiden yli.
Itse ihastuin kokeilemaani variointiin, jossa silmukat pudotettiin ylhäältä alas. Pinnasta tuli ilmava ja keveä. Tällä tavoin tehtynä esimerkiksi hartiahuivi voisi olla ihana kylmiin luentosaleihin.
Neulekoneen käyttö kouluissa ei ole yleistä. Omassa koulussani ei esimerkiksi ollut neulekonetta ollenkaan. Suurin syy tähän on uskoakseni se, että neulekoneet vievät suhteellisen paljon tilaa.
Mutta neulekone voisi olla aivan hyvä laite oppilaiden kanssa. Voisi suunnitella oman neulevaatteen. Koska neulekoneella on suhteellisen nopeaa neuloa, pääpaino voisi olla suunnittelussa.
Lähteet:
Liisa Avelini: Kelkka, läppäkoukku ja silmukka - Koneneulonnan alkeet
http://www.kaspaikka.fi/neulonta/koneneulonta/index.html
http://blog.kaspaikka.fi/koneneulonta/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti